събота, 2 май 2009 г.

Taй - чи, екзотичният танц на тялото и ума

Публикувано от Amala в 10:00

Вдъхновени от съвършените движения на жерава, упражненията Тай-чи укрепват и лекуват тялото и душата и наподобяват красив екзотичен танц.

Днес животът ни се движи на бързи обороти - свикнали сме да се надпреварваме с времето и постоянно да цепим секундата на две, без да осъзнаваме, че тялото и умът ни се изтощават, а това води до загуба на концентрация и често боледуване.
Корените на Тай-чи трябва да се търсят хилядолетия назад в Древен Китай,където хората вярвали, че физическото равновесие е ключът към душевното. Основният стил е „Чен" и от XV век се практикува в манастирите на Шаолин. През 80-те години на XX век навлиза и в западния свят, като в момента е на второ място по популярност в САЩ след йогата.

По своята същност Тай-чи е вид бойно изкуство за самоотбрана, тясно свързано с медитацията. Но за разлика от другите източни бойни изкуства, основния му принцип е спокойствието, а не грубата сила и агресията. Благодарение на плавните движения и ритмично дишане, то подобрява концентрацията, координацията и стимулира притока на енергията „Чи", която поддържа здравето и хармонията в тялото. Блокирането на тази енергия води до редица здравословни и душевни проблеми. Когато човек е спокоен и отпуснат, благодарение на упражненията Тай-чи, потокът на „Чи" е възстановен и болестите биват победени. Това съчетание на бойно изкуство и танц е хармония на пасивното и активното начало, на ин и ян.

С Тай-чи могат да се занимават и възрастни, и деца. В някои европейски държави като Франция и Белгия се използва от много психотерапевти, които твърдят, че има изключително благоприятен ефект върху различни психични заболявания. Препоръчва се и за жени с гинекологични проблеми. Много спортисти се възстановяват от операции и травми с тези уникални упражнения. Специалистите кинезитерапевти ги препоръчват за деца с гръбначни изкривявания.

Така определят упражненията Тай-чи хората, които ги практикуват.
На пръв поглед гимнастиката изглежда много бавна и оставя впечатление, че не натоварва мускулите на тялото. Но още след първата тренировка ще усетите напрежение, но няма да се събудите с неприятна мускулна треска.

За един час тренировка ще се лишите от около 300 ккал, но резултатите ще са много повече от стройна фигура. Главната цел е тялото ви да е на добро физическо и духовно ниво. Редовните занимания подобряват еластичността на ставите и мускулите, заздравяват костите и предпазват от остеопороза. Дълбокото дишане и леките движения подобряват кръвообращението, укрепват стените на кръвоносните съдове.
Всички движения започват от областта на корема и са на кръгов принцип - тялото трябва да се движи като едно цяло. Когато изпълнявате упражненията, си представяйте, че плувате във въздуха. Много е важно да се отпуснете и да освободите съзнанието си. Тази гимнастика помага не само за физическото укрепване на тялото, но и за по-добра концентрация в работата. Стресът е неутрализиран, с помощта на медитацията, с която завършва всеки сеанс.

Преди тренировка е добре да се направи добра загрявка, а след като приключите отделете 5 минути за малко стречинг.

Облеклото трябва да е удобно и да не е плътно по тялото, за да имате свобода и лекота на движенията. За да е пълен ефектът върху организма, трябва да практикувате Тай-чи поне два пъти седмично за около час, в продължение на 5 месеца, след което можете да се ограничите до един път седмично.

Тай - чи е особено подходящ за всички, които търсят по - специален начин за спортуване и особено за жени, които искат да научат лесни методи за самозащита.
Експертите твърдят, че тези, които се занимават с тай - чи успяват да разберат свеото тяло по - добре и подобряват светоусещането си.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Енергия и сила Copyright © 2012