петък, 15 май 2009 г.

Медитацията - модерния начин за автогенен тренинг

Публикувано от Amala в 19:05


Добре познатият на всички метод (включително и на тези, които не разбират идеите на източната философия) - АТ или автогенен тренинг.
Нашето здраве не е неизменно състояние: непрекъснато трябва да го придобиваме отново и да го пазим !
Добри възможности за тази цел предлага АТ: той почти няма конкуренция в областта на душевното здраве.
Който е здрав, може да се възползва от него без колебание. Но който се чувства нито здрав, нито болен, трябва да се отнесе много самокритично към себе си, иначе би могъл да се превърне, без лекарски контрол, в "мним здрав". Опасностите са очевидни. Почти всички болести започват с небиещи на очи вегетативни явления, които както пациентите, така и лекарите могат лесно да пропуснат.
В индустриалните държави почти половината от хората умират от последсвията на артериосклерозата, най - вече от сърдечен ифаркт. Тук АТ може да окаже много по - решаваща помощ, отколкото се предполагаше до преди няколко години. Наистина народът винаги е знаел, че страхът, гневът и напрежението могат да увредят сърдечната дейност, но малцина медици бяха убедени в това. Днес обаче съществуват многобройни, потвърдени и от кардиолозите наблюдения, че дистресът може да бъде посочен като основен фактор при възникването на инфаркт.
Трениращите постигат успехи до голяма степен чрез съставянето на неизменни намерения. Какво всъщност представляват те?
Всеки ден ние сме подложени на съменения Веднъж руския невролог Бехтерев бе сравнил внушението с чуждото мисловно съдържание, което се промъква нощем като крадец в къщата и я напуска на другия ден, преоблечено като неин господар.Всичко, което прониква в подсъзнанието, може да се появи отново като внушение. Съзнанието няма нищо общо с това. В крайна сметка внушенията са винаги самовнушение.
С помощта на автогенното формулиране на намерението всеки може да придобие този вътрешен часовников механизъм или да го осъвършенства. Може например да си каже:
" Дълбоко през ноща си спя
и точно в седем се събуждам.
Редовно ходя по нужда,
храната смилам начаса.
прогонвам всеки страх от мен
и радостен съм всеки ден "

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Енергия и сила Copyright © 2012