събота, 3 януари 2009 г.

Дишането е живот

Публикувано от Amala в 17:52

Да дишаш означава да живееш и без дишане няма живот. От дишането зависят животът и здравето не само на висшите животни, но и на нисшите форми на животински живот, които също трябва да дишат, за да живеят, а съществуването на растителния свят също зависи от въздуха. Новороденото поема дълбока глътка въздух, задържа го за момент, след това го издиша и ето! , животът му на Земята е започнал. Старецът се задъхва, спира да диша и животът му угасва. От първото плахо вдъхване на новороденото до последния спазъм на умиращия се простира дългата история на непрекъснатото дишане. Животът е просто една поредица от дишания, за това съществува цяла наука за дишането.
Дихателния механизъм на човека е така устроен, че той може да диша или през устата, или през носните отвори, но това към кой от двата метода се придържа е от жизненоважно значение, тъй като единят носи сила и здраве, докато другият води до болести и слабост.
Много от болестите, от които съвременния човек страда, без съмнение са причинени от разпространения навик да се диша през устата. Децата, на които се позволява да дишат по този начин, израстват с увредена жизненост и отслабена телесна конструкция и в зряла възраст често се разболяват и се превръщат в хронични инвалиди. Майката от първобитното племе действа по - правилно, водена от своята интуиция. Навежда главичката му напред, когато заспи, като в тази позиция устата му се затваря и единственият възможен начин за дишане остава през носа.
Дихателните органи притежават свой защитен механизъм, филтър или прахоуловител в ноздрите. Когато дъхът се поема през устата, между устата и белите дробове не съществува нищо, което да филтрира въздуха или да улавя праха и другите чужди тела във въздуха. Възпаленията на дихателните органи често се дължи на студения въздух, преминаващ през устата. Човекът, който нощем диша през устата, винаги се събужда с пресъхнала уста и с усещането за сухота в гърлото. Нарушил е един от природните закони и е посял семената на болестта.


0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Енергия и сила Copyright © 2012