неделя, 14 март 2010 г.

ИЗДИШАЙТЕ НАПРЕЖЕНИЕТО

Публикувано от Amala в 21:31

От хилядолетия насам се използват ведическите дихателни упражнения, известни като пранаяма, за намаляване на стреса и успокояване на системата. Тайната на тяхната ефективност е в това, че дишането осигурява мигновена връзка с мозъка. Центърът, който регулира дишането е, в тази част на мозъка, която е позната под името medulla oblongata (продълговатия мозък). Същевременно управлява и другите автоматични функции на нашата физиология като сърдечните съкращения. Дишането е свързано непосредствено с вегетативната нервна система, която ръководи телесните функции, като храносмилане и обмяна на веществата. В АЮРВЕДА дишането се приема винаги се особено важно, защото осигурява жизнена енергия в нашата система от околната среда. Прана е насъщна за живота; тя сама по себе си е живот. Следващото ритмично дихателно упражнение помага да се доведе тази жизнена енергия в тялото ни по много ефективен начини да ни създаде чувство за жизненост и енергичност. Също така то увеличава и количеството на кислород в кръвта. Правилното окисляване има изключително значение за живота, защото, за да функционира всяка клетка в тялото има нужда от достатъчно кислороден запас.
Алтернативното дишане през ноздрите, обяснено в следващото упражнение, балансира трите доши и помага на мозъка да стане по - последователен. Регулирането на дихателния ритъм спомага за успокояване на цялата нервна система.
Балансирано дишане . Изпълнете това лесно дихателно упражнение, в седнало положение. Балансираното дишане е релаксиращо, помага да се интегрира ума и тялото и създава състояние на спокойствие и вътрешен покой. Ако го практикувате за по около 5 минути сутрин и следобед преди медитация, ще откриете, че много по - бързо и дълбоко навлизате в нея.
Балансираното дишане не е дълбоко дишане. То е нормално и естесвтено. Дори може да установите, че дишането ви е станало по - повърхностно, когато се отпуснете и успокоите. Това е много добре.
При това упражнение трябва да използвате палеца, средния пръст и безименния пръст на дясната си ръка.
Стъпка едно: Седнете удобно с изправен гръб. Добре е да не се накланяте назад. Дръжте свободно врата и главата си.
Стъпка две: Затворете очи.
Стъпка три: Вдишайте нормално, след това затворете дясната си ноздра чрез леко притискане с десния палец и издишайте през лявата ноздра.
Стъпка четири: Вдишайте през лявата ноздра и когато вдишването завърши, затворете лявата ноздра с помощта на средния и безименния пръст на дясната ръка и зидишайте леко през дясната ноздра.
Стъпка пет: Вдишайте през дясната ноздра и когато вдишването завърши, затворете дясната ноздра с десния палец и издишайте през лявата ноздра. С това завърши цикъла.
Стъпка шест: продължавайте да изпълнявате този цикъл около 5 минути, като сменяте ноздрите си след всяко вдишване и поддържате дишането си леко, непрекъснато и постоянно.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Енергия и сила Copyright © 2012