събота, 30 май 2009 г.

Древната тайна на извора на младостта, 5-та Тибетци

Публикувано от Amala в 17:34 0 коментара





Първи Тибетец:
Застанете с разтворени настрани ръце и обърнати надолу длани. Завъртете се по посока на часовниковата стрелка. Дервишите го правят стотици пъти, ламите - около дузина, колкото да стимулират чакрите.
Според Кристофър Килъм оптималната бройка е 21.

Втори Тибетец:
1. Легнете по гръб с ръце отстрани на тялото.
2. Притиснете брадичката към гърдите.
3. Повдигнете краката до вертикално положение, без да сгъвате коленете.
4. Започнете както можете и колкото можете. Крайната цел отново е 21 повторения.

Трети Тибетец:
1. Коленичете на пода и изправете тялото. Поставете ръце на бедрата.
2. Придърпайте брадичката към гърдите.
3. Извийте гръбнака, като внимателно изнасяте главата възможно най-назад.
4. Отново започнете както и колкото можете и се опитайте да стигнете 21 повторения.

Четвърти Тибетец:
1. Седнете на пода с изпънати крака, раздалечени стъпала и опрени на пода ръце.
2. Притиснете брадичката към гърдите.
3. Отпуснете главата максимално назад.
4. Без да прегъвате ръцете и да отмествате тях или краката, свийте коленете и вдигнете горната част на тялото до хоризонтално положение. Напрегнете мускулите, после се отпуснете.
5. Не е задължително от самото начало да изпълнявате всички ритуали. Започнете с тези, които успеете да направите. Помнете, че ефектът на тибетските ритуали се крие в тяхната комплектност. Започнете както и колкото можете, останалото ще дойде с времето и постоянството.

Пети Тибетец:
1. Застанете в тази поза с извито тяло, ръцете са изпънати, дланите лежат на пода, пръстите на краката са извити и стъпват на земята. Внимателно наклонете главата възможно най-назад.
2. Без да отмествате дланите и стъпалата, свийте тялото в ханша и го вдигнете в поза като обърнато "V". Притиснете брадичката към гърдите.

Особености на дишането:
Старайте се колкото можете да дишате равномерно.
Само след няколко дни ще забележите:
1. безпричинна радост в себе си.
2. Животът ще ви се струва по-хубав, независимо от всичко.
3.Ще ви изпълва необяснима енергия.
4. Ще започнат да изчезват някои неразположения.
5. Само след 2 месеца ще изглеждате видимо по-млади и така ще се чуствате.

Самолечение

Публикувано от Amala в 14:02 0 коментара


Легнали в релаксирано състояние, дишайте ритмично и дайте заповед за вдишване на добро количество прана. При издишването изпратете прана към засегнатата част, за да я стимулирате. От време на време разнообразявайте с издишване с мислената заповед болното състояние да бъде изхвърлено и да изчезне. При това упражнение прокарвайте ръцете от главата надолу по към засегнатата част. При използването на ръцете за лекуване на себе си или на другите хора винаги задържайте в съзнанието си мислена представа, че прана тече надолу по ръката и през върха на пръстите отива към тялото, като по този начин достига засегнатата част и я лекува. Някои йоги се придържат към модела на поставяне на двете ръце на върху засегнатото място, като след това изпълняват ритмично дишане, поддържайки в съзнанието си мислената представа, че насищат с умерено количество прана боният орган или част, като по този начин ги стимулират, а след това изхвърлят оттам болното състояние, също както след изпомпване на кофа с мръсна вода ще ч изхвърлим и ще я напълним с чиста вода. Този модел е много ефикасен, ако успеете да задържате в съзнанието си мислената представа на помпата, като издишването представлява изпомпването на мръсната вода, а и вдишването - изхвърлянето и от кофата.

петък, 15 май 2009 г.

Медитацията - модерния начин за автогенен тренинг

Публикувано от Amala в 19:05 0 коментара


Добре познатият на всички метод (включително и на тези, които не разбират идеите на източната философия) - АТ или автогенен тренинг.
Нашето здраве не е неизменно състояние: непрекъснато трябва да го придобиваме отново и да го пазим !
Добри възможности за тази цел предлага АТ: той почти няма конкуренция в областта на душевното здраве.
Който е здрав, може да се възползва от него без колебание. Но който се чувства нито здрав, нито болен, трябва да се отнесе много самокритично към себе си, иначе би могъл да се превърне, без лекарски контрол, в "мним здрав". Опасностите са очевидни. Почти всички болести започват с небиещи на очи вегетативни явления, които както пациентите, така и лекарите могат лесно да пропуснат.
В индустриалните държави почти половината от хората умират от последсвията на артериосклерозата, най - вече от сърдечен ифаркт. Тук АТ може да окаже много по - решаваща помощ, отколкото се предполагаше до преди няколко години. Наистина народът винаги е знаел, че страхът, гневът и напрежението могат да увредят сърдечната дейност, но малцина медици бяха убедени в това. Днес обаче съществуват многобройни, потвърдени и от кардиолозите наблюдения, че дистресът може да бъде посочен като основен фактор при възникването на инфаркт.
Трениращите постигат успехи до голяма степен чрез съставянето на неизменни намерения. Какво всъщност представляват те?
Всеки ден ние сме подложени на съменения Веднъж руския невролог Бехтерев бе сравнил внушението с чуждото мисловно съдържание, което се промъква нощем като крадец в къщата и я напуска на другия ден, преоблечено като неин господар.Всичко, което прониква в подсъзнанието, може да се появи отново като внушение. Съзнанието няма нищо общо с това. В крайна сметка внушенията са винаги самовнушение.
С помощта на автогенното формулиране на намерението всеки може да придобие този вътрешен часовников механизъм или да го осъвършенства. Може например да си каже:
" Дълбоко през ноща си спя
и точно в седем се събуждам.
Редовно ходя по нужда,
храната смилам начаса.
прогонвам всеки страх от мен
и радостен съм всеки ден "

събота, 2 май 2009 г.

Taй - чи, екзотичният танц на тялото и ума

Публикувано от Amala в 10:00 0 коментара

Вдъхновени от съвършените движения на жерава, упражненията Тай-чи укрепват и лекуват тялото и душата и наподобяват красив екзотичен танц.

Днес животът ни се движи на бързи обороти - свикнали сме да се надпреварваме с времето и постоянно да цепим секундата на две, без да осъзнаваме, че тялото и умът ни се изтощават, а това води до загуба на концентрация и често боледуване.
Корените на Тай-чи трябва да се търсят хилядолетия назад в Древен Китай,където хората вярвали, че физическото равновесие е ключът към душевното. Основният стил е „Чен" и от XV век се практикува в манастирите на Шаолин. През 80-те години на XX век навлиза и в западния свят, като в момента е на второ място по популярност в САЩ след йогата.

По своята същност Тай-чи е вид бойно изкуство за самоотбрана, тясно свързано с медитацията. Но за разлика от другите източни бойни изкуства, основния му принцип е спокойствието, а не грубата сила и агресията. Благодарение на плавните движения и ритмично дишане, то подобрява концентрацията, координацията и стимулира притока на енергията „Чи", която поддържа здравето и хармонията в тялото. Блокирането на тази енергия води до редица здравословни и душевни проблеми. Когато човек е спокоен и отпуснат, благодарение на упражненията Тай-чи, потокът на „Чи" е възстановен и болестите биват победени. Това съчетание на бойно изкуство и танц е хармония на пасивното и активното начало, на ин и ян.

С Тай-чи могат да се занимават и възрастни, и деца. В някои европейски държави като Франция и Белгия се използва от много психотерапевти, които твърдят, че има изключително благоприятен ефект върху различни психични заболявания. Препоръчва се и за жени с гинекологични проблеми. Много спортисти се възстановяват от операции и травми с тези уникални упражнения. Специалистите кинезитерапевти ги препоръчват за деца с гръбначни изкривявания.

Така определят упражненията Тай-чи хората, които ги практикуват.
На пръв поглед гимнастиката изглежда много бавна и оставя впечатление, че не натоварва мускулите на тялото. Но още след първата тренировка ще усетите напрежение, но няма да се събудите с неприятна мускулна треска.

За един час тренировка ще се лишите от около 300 ккал, но резултатите ще са много повече от стройна фигура. Главната цел е тялото ви да е на добро физическо и духовно ниво. Редовните занимания подобряват еластичността на ставите и мускулите, заздравяват костите и предпазват от остеопороза. Дълбокото дишане и леките движения подобряват кръвообращението, укрепват стените на кръвоносните съдове.
Всички движения започват от областта на корема и са на кръгов принцип - тялото трябва да се движи като едно цяло. Когато изпълнявате упражненията, си представяйте, че плувате във въздуха. Много е важно да се отпуснете и да освободите съзнанието си. Тази гимнастика помага не само за физическото укрепване на тялото, но и за по-добра концентрация в работата. Стресът е неутрализиран, с помощта на медитацията, с която завършва всеки сеанс.

Преди тренировка е добре да се направи добра загрявка, а след като приключите отделете 5 минути за малко стречинг.

Облеклото трябва да е удобно и да не е плътно по тялото, за да имате свобода и лекота на движенията. За да е пълен ефектът върху организма, трябва да практикувате Тай-чи поне два пъти седмично за около час, в продължение на 5 месеца, след което можете да се ограничите до един път седмично.

Тай - чи е особено подходящ за всички, които търсят по - специален начин за спортуване и особено за жени, които искат да научат лесни методи за самозащита.
Експертите твърдят, че тези, които се занимават с тай - чи успяват да разберат свеото тяло по - добре и подобряват светоусещането си.
 

Енергия и сила Copyright © 2012