събота, 25 април 2009 г.

Благотворното влияние на плуването върху тялото и душата

Публикувано от Amala в 9:32 0 коментара




Плуването - тренировка за тялото и душата !
Обичате ли онова успокояващо чувство да бъдете в прегръдката на водата? Дали си спомняте подсъзнателно уюта на майчината утроба, за да осъзнаем като възрастни, че плуването е едно наистина прекрасно занимание за тялото и душата?
Тези, които плуват често, наистина знаят за какво става въпрос - колко добре се чувстват не само физически, но и емоционално. Те ще ви уверят, че ползите от плуването са почти непостижими за останалите видове спортни занимания.

Ползи за тялото oт чисто биологична гледна точка:
Плуването развива цялото тяло, подобрявайки състоянието на сърдечно-съдовата система, силата на мускулите, издържливостта, стойката и гъвкавостта на тялото. Особено голяма е ползата за сърдечно-съдовата система, тъй като когато плуваме се подобрява усвояването на кислород от тялото, без да се претоварва сърцето. Ако се стремите да свалите излишно тегло, плуването просто ви дава билета да стигнете до крайната цел. Плувците изгарят средно за час калории, колкото се изгарят при пробег на 10 км. за същото време. Плуването тонизира горната и долната част на тялото ви, тъй като използвате почти всички основни мускулни групи. Най-добрите стилове за тонизиране на цялото тяло са свободният стил, бруст и плуване по гръб. Рискът от нараняване, докато плувате е минимален. Това се дължи на факта, че при плуване няма напрежение върху костите, ставите или сухожилията, заради задържането на повърхността на водата и факта, че тежестта на тялото във вода намалява с една десета. Много атлети използват плуването като допълнение към тренировъчната си дейност. Плуването е много подходящо за бременни жени, тъй като то помага за укрепване на раменете и коремните мускули, които могат да се разтегнат при раждане. Плуването подобрява и циркулацията. Плуването регулира кръвното налягане. Проучвания показват, че то помага да се свали високото кръвно налягане и е възможно дори да предпазва от хипертония, което от своя страна намалява риска от заболявания на сърцето и инсулт. Плуването помага и за доброто емоционално състояние, като редуцира стреса и напрежението. Този спорт е изключително релаксиращ, тъй като позволява повече кислород да стигне до мускулите и изисква регулиране на дишането.

Кога да практикуваме плуване с най – голям ефект върху цялостното ни състояние ?
Плуването рано сутрин е едно отлично начало на новия ден, което ни кара да се почувстваме като преродени. Вечер, след дълъг и изморителен, работен ден помага да преодолеем акумулирания през деня стрес.

Защо плуване ?
Водата намалява силата на земното притегляне и затова оказва много по – малко налягане върху костите и ставите.
Не е нужно да си сериозен спортост, за да се занимаваш с плуване.
Подобрява дишането, като улеснява изхвърлянето на секрети от белите дробове поради хоризонталния модел на изпълнение.
Екипировката е сравнително евтина в сравнение с други спортове – шапка, бански костюм, очила.
Работи върху двигателната координация на цялото тяло
Увеличава сърдечния и белодробен капацитет, подобрява мускулния тонус.
Повече от 2/3 от телесната мускулатура взема участие в движението.
Подпомага и увеличава горенето на калории.
Нормализира артериалното наляганеи пулса.


Нужна екипировка:
Съчетавайки воля и желание с нужната екипировка от бански костюм, шапка и очила можете да се потопите в съвършено различния свят от ежедневеието си – именно там ще откриете дозата спокойствие нужна за възстановяването на организма ви, както физически, така и психически !!! Погрижете се за себе си !
 

Енергия и сила Copyright © 2012